FIETS- & VOETVEERPONTJE NIEUWEMEERDIJK < > AMSTERDAMSEBOS


februari en maart 2023

Klein onderhoud en plaatsing nwe motor & Onderhoud onderwaterschip Veerpont Ome Piet bij Jachtwerf Kerkhoven te Oude Meer

Zoals u misschien in een of meer Nieuwsbrieven heeft kunnen lezen moest er dit jaar het e.e.a. gebeuren aan onze Pont.

Doordat door het natte weer er nog geen onderhoud aan het onderwaterschip kon plaatsvinden hebben wij de Pont retour gehaald vanaf Jachtwerf Kerkhoven, om zoals gepland de nieuwe motor alvast te monteren, gelijk hiermee hebben wij het contactslot verplaatst ter verbetering van het bedieningsgemak.
Ook hebben we de ruimte waarboven wij staan en waar de motor in/aan hangt een opknap beurt te geven.

Het vervangen van de motor is in nauw overleg met Trustwatersport gegaan ivm het juiste economische moment, maar ook omdat de nieuwe motor wat extra mogelijkheden biedt en door het nwe brandstof systeem zuiniger en schoner is. Dit laatste is natuurlijk een mooie bijkomstigheid als je op en neer, naar een bos vaart.

Groot was mijn verbazing dat er de maandag, nadat wij onze Pont retour gehaald hadden, een kranten bericht verscheen over de locatie waar wij zaterdag vlak langs gevaren waren, klik hier voor dit bedoelde bericht. deel 2 klik hier gelukkig hebben wij hier NIETS van gezien.

HC Nieuws 30 januari 2023 vervolg HC Nieuws 9 februari 2023

Gelukkig stond er 14 april 2023 ivm de start van het nieuwe seizoen ook een leuk bericht op HC Nieuws online, klik hier

Hier ziet u de bak waarboven wij staan, door het schuren van de bedieningskabels zijn er wat kale plekken ontstaan en uiteraard roest. Dit hebben we kaal gemaakt en weer mooi zwart.


Zoals gemeld hebben wij het contactslot verplaatst van onderzijde bediening zie foto links naar rechts boven naast het stuurwiel zie rechter foto

.
.

Dit was de oude orginele positie van het contactslot

En hier ziet u de nieuwe situatie, uit betrouwbare bron kan ik u melden dat dit wel EVEN wennen is. ;-)

. .

Tijdens de werkzaamheden voor de nieuwe motor hebben we ook de voorplaat van de Stuurstand onderhanden genomen, deze was na het verwijderen van de sticker wel aan een opknapbeurtje toe.

   
   
U ziet en had het al het afgelopen seizoen gezien de voorzijde van de stuurstand zag er niet meer erg mooi uit
 
Met het verwijderen van de sticker werd dit er zeker niet beter op.
 

Dit krijg je als je 2 componenten lak over NIET juiste grondverf aanbrengt blazen.
Noodzakelijk gevolg, helemaal kaal maken goede grondverf aanbrengen en vervolgens 2 keer aflakken met ZEER slecht dekkende Gele 2 componenten lak.

Maar gelukkig het is toch nog redelijk goed gekomen, hier met de nieuwe sticker er op.

Half maart hebben wij ivm het betere weer en de naderende start van het nieuwe vaarseizone de Pont naar Oude Meer gebracht, waar wij 29 maart een kijkje hebben genomen toen hij uit het water op het droge stond.

Hieronder ziet u aan aantal foto's wij en Tom Kerkhoven waren blij verrast hoe het onderwaterschip er uit zag en gelukkig zagen we geen verontruste punten.

   
Toen wij 29 maart langs gingen stond de pont al op hetdrogen en was een deel al in een nieuwe (grijze) grondlaag gezet.
 
Bekijk de grote afbeelding
Bekijk de grote afbeelding
.
   
Bekijk de grote afbeelding
Bekijk de grote afbeelding

Op een paar plekken lijken barsten te zitten in de zwarte deklaag, zie foto links, maar deze zitten alleen in de bovenste laag dus is er besloten deze laag er niet helemaal af te steken. Dat we mooi optijd zijn met het geplande onderhoud is hier mooi te zien op de rechter foto, de lichte roest vorming na het schoonmaken geeft aan dat hij aan een nieuwe beschermlaag toe is.

   
Bekijk de grote afbeelding
Bekijk de grote afbeelding
Ook de staat van de anodes valt mee, ze hebben hun werk goed gedaan en waar nodig worden ze vervangen.
   
12 april 2023 - Te water lating Veerpont Ome Piet
   

Donderdag 12 april hebben wij de Pont te water gelaten en met grote spoed naar huis gevaren, want zaterdag 15 april gaat ons nieuwe vaarseizoen weer van start, dus allemaal mooi op tijd.

Hieronder ziet u een filmpje van de te waterlating en een aantal foto's, wat ziet hij er weer mooi uit hopelijk kan hij er weer minimaal 2 jaar tegen aan.

   
Bekijk de grote afbeelding
Bekijk de grote afbeelding

De onderkant is voorzien van een grijsachtige soepelblijvende onder laag, we zijn benieuwd hoe deze laag zich houd. Zoals te zien gaan we starten met een 3 bladsschroef de vorige was een zgn 4 blads werkschroef, mochten we deze missen dan kunnen we altijd alsnog een 4 blads monteren.

De zijkanten en de punt zijn over, voorgenoemde onderlaag, afgewerkt met een vertrouwde zwarte laag.

   
.
.
Bekijk de grote afbeelding
Bekijk de grote afbeelding

En hier vaart hij weer

Rap op huis aan, want er moeten nog wel, voor zaterdag een paar klusjes gedaan worden.